Строителни техники

Строителни техники с естествени материали

Сградите от естествени(технологично необработени)  материали  създават оптимален, здравословен микроклимат и комфорт на обитаване (съотношение между влажност, температура и циркулация на въздуха) в помещенията. Естествените материали като дърво, слама, глина  създават „дишащи“ къщи, без  токсични изпарения вътре в помещенията,  без да вредят на природата и на хората. Поради естествените си качества тези материали  имат способността  да регулират влажността в помещението, да притежават добра топлоизолационна способност  и не на последно място – да създават уют и естетика за обитателите.

Барбали предлага няколко техники от естествени материали:

Система:  Дървена конструкция и сламени бали

kladnitsa-73061

Какво представлява: Носеща дървена конструкция от греди и колони, проектирана така,че  да се изпълни с пълнеж от сламени бали, които имат ограждаща и изолационна функция. Балите се измазват от двете страни (вън и вътре) с глинено-варови мазилки.

Междуетажната и покривната конструкция също е дървена.

Дограмата за предпочитане да бъде дървена.

Фундаментът може да бъде точков, ивичен от стоманобетон, възможно е да бъде каменен.

Специфики:  Поради високите си изолационни качества и евтиния материал (сламени бали – коефициент на топлопроводимост      =0,05 W/mK ), интересът към този вид строителство последните години силно нараства. Наред с това има много специфики, които трябва да се съблюдават и често усложняват строителния процес и гарантирания резултат накрая. Подходящата плътност на балите е от решаващо значение, както и влажността. Проектът също трябва да е съобразен със спецификите на техниката.

Най-често срещаният размер ма сламена бала – височина 35 см х широчина 45 х дължина 85-90 см.
Използват се предимно ръжени бали. Реколтата се събира през юли-август  т.е. до тогава трябва да е готова дървената конструкция и покрива.

Изолационната характеристика на стената е с коефициент на топлопреминаване  U=0.123 W/m2.k, което е много добър коефициент и при правилни и добре изпълнени детайли и цялостно контролиране на изпълнението  на проекта, може да се достигне висок клас на енергийно ефективна сграда.

Срок на изпълнение: 9-10 месеца

Цена на стена (на кв.м.), изпълнена с тази техника или за завършена къща – при запитване и конкретен проект.

 

Система:  Панели от пресована ръжена слама Екококон

HOUSE-127-NEW VAR-FACADE-запад4IMG_0114IMG_9036 copy

Представител за България на Екококон – Барбали ЕООД.

Какво представлява:  Модулна система с предварително подготвени модули (дървени рамки и пресована ръжена слама, произход  Литва), която гарантира качествен краен резултат, бързо строителство, 100% естествени материали с минимален отпечатък върху околната среда, изцяло рециклируем и безвреден продукт, тестван и сертифициран продукт за цяла Европа, 10 години опит на европейския пазар.

Панелите изгрят ролята и на носеща конструкция, така,че допълнителна носеща дървена конструкция не се налага. Произвеждат се спрямо конкретният проект. Много висока прецизност при изпълнението.

Междуетажната и покривната конструкция също е дървена.  Дограмата за предпочитане да бъде дървена.

Фундаментът може да бъде точков, ивичен от стомановетон, възможно е да бъде каменен.

Специфики:  Пълната система на строителство Екококон, която е сертифицирана и дава 50години гаранция, се състои от панел с ширина 40см, пароизолация, плоскост от дървесни частици Steico и измазване с глинена мазилка от двете страни (или дъсчена обшивка).

Изолационната характеристика на стената е с коефициент на топлопреминаване  U=0.11 W/m2.k, което е изключителен резултат (за сравнение минималните изисквания по норматив за стена са U=0,28 W/m2.k, a за стена според стандарта passive house  U=0.138 W/m2.k ). Висока енергийна ефективност, съчетана с  добра влагопропускливост на стената, редуцирани термо мостове. При правилни и добре изпълнени детайли и цялостно съблюдаване на проекта, сградата отговаря на стандарта Пасивна сграда и може да бъде сертицирана с тестове и PHHP калкулации като такава.

Непълна система на Екококон се състои от пресован панел от ръжена слама 40см, измазан от двете страни с глинено-варови мазилки. Изолационната характеристика на стената в този случай е с коефициент на топлопреминаване  U=0.138 W/m2.k (за сравнение минималните изисквания по норматив за стена са U=0,28 W/m2.k).

Повече информация:

https://ecococon.eu/bg/

Видео:
https://www.youtube.com/watch?v=eHi52BqFG_k   

Срок на изпълнение на цяла къща : 3-4 месеца

Цена на стена (на кв.м.), изпълнена с тази техника или за завършена къща – при запитване и конкретен проект.

 

Система:  Панели от ръжена слама или тръстика Украйна

Какво представлява: Предварително подготвени модули (дървени рамки и пресована ръжена слама или тръстика, произход  Украйна)  с дебелина 40см, измазват се с глинени мазилки от двете страни ( дъсчена обшивка или друго). Произвеждат се с различни размери, по поръчка и спрямо проекта.  Постига се  бързо строителство, 100% естествени материали с минимален отпечатък върху околната среда, изцяло рециклируем и безвреден продукт.

Специфики:  Предимствата на панелите от слама, сравнени със сламените бали, са тяхната висока плътност, което гарантира качествата на стената.  Лесно и бързо строителство. Панелите играят роля и на носеща конструкция.

 Изолационната характеристика на стената е с коефициент на топлопреминаване  U=0.137 W/m2.k, с което може да се постигне енергийно ефективна сграда (за сравнение минималните изисквания по норматив за стена са U=0,28 W/m2.k).

Междуетажната и покривната конструкция също е дървена.  Дограмата за предпочитане да бъде дървена.

Фундаментът може да бъде точков, ивичен от стомановетон, възможно е да бъде каменен.

Срок на изпълнение: 3-4 месеца

Цена на стена (на кв.м.), изпълнена с тази техника или за завършена къща – при запитване и конкретен проект.

 

Система: Панел от тръстика и дървесна вата

панел от тръстика и дървесна вата

 

Разработен от Барбали ЕООД

Какво представлява:  Представлява  дървена носеща конструкция,  тръстиков панел  5см +  дървесна изолация Steico flex (възможно е и с каменна вата)12см+ тръстиков панел  5см, измазани от двете страни с глинени мазилки. Обща дебелина на панела и стената 26см.

Междуетажната и покривната конструкция също е дървена.  Дограмата за предпочитане да бъде дървена.

Фундаментът може да бъде точков, ивичен от стомановетон, възможно е да бъде каменен.

Специфики:  Постига се по-бързо и лесно строителство със сертифицирани естествени материали с доказани технически показатели и качества– тръстика и дървесна вата.

Много добър  коефициент на топлопреминаване  U=0.185 W/m2.k (за сравнение минималните изисквания по норматив за стена са U=0,28 W/m2.k), същевременно  дебелината на стената е значително по-малко 26см от тази със слама 40-55см.

Срок на изпълнение: 5-6 месеца

Цена на стена (на кв.м.), изпълнена с тази техника или за завършена къща – при запитване и конкретен проект.